Voor deze derde editie van de MK Award presentatieplatforms gevraagd elk een kunstenaar voor te dragen. Stichting MK Award koos voor deze initiatieven omdat zij vast overtuigd is van het blijvende belang van hun bijdragen aan het Nederlandse kunstenlandschap. Voor nominaties werden de volgende initiatieven gevraagd: Hotel Maria Kapel (Hoorn), Kunsthuis Syb (Beetsterzwaag), 1646 en NEST (beide Den Haag), De Nieuwe Vide (Haarlem), PARK (Tilburg), Plan B Projects (Amsterdam), Rib en Roodkapje (beide Rotterdam).

De jury, bestaande uit Reyn van der Lugt (verzamelaar en curator), Gil & Moti (kunstenaars en winnaars MK Award 2015), Adriana Gonzalez Hulshof (founding director Amsterdam Art Weekend), Berry Koedam (directeur RAM Gallery en RAM Foundation) en Vincent van Velzen (kunsthistoricus & criticus o.a. Metropolis M, vrije curator) was eensgezind in haar keuze van de drie genomineerden:

Peter Fengler (1964) – voorgedragen door Maziar Afrassiabi van Rib, Rotterdam –  verrast in zijn documentatie met een speciaal vervaardigde video. Als founding father en artistiek directeur van De Player heeft Fengler voor zichzelf een podium geschapen waarop hij al jaren met veel focus en coherentie bouwt aan een eigen niche in de kunsten: de performance- en geluidskunst. Daarmee treedt hij in de voetsporen van Fluxus en geeft hij die traditie steeds een inspirerende nieuwe wending. In De Player biedt Fengler ook plaats aan nieuwe generaties kunstenaars uit diverse disciplines, die net als hij met een mix van hi art en lo art kunst aantrekkelijk maken voor steeds nieuwe publieksgroepen.

Het werk van Saskia Janssen (1967) – voorgedragen door Tarja Szaraniec en Tomas Adolfs van Plan B Projects, Amsterdam –  is wellicht soms wat moeilijk grijpbaar als kunst, maar wordt desondanks door de jury herkend. Deze heeft veel waardering voor haar grote persoonlijke betrokkenheid bij diverse groepen aan de rand van de samenleving, en bij de thematieken die daar spelen. Doordat Janssen zich daarmee vereenzelvigt, ontstaat een consistent oeuvre, dat de vinger legt op zere plekken van onze tijd, dat zich ongelimiteerd geëngageerd toont en waarin de definities worden opgerekt van wat het betekent om kunstenaar te zijn.

Hoewel als kunstenaar al langer bekend, is de jury verrast door het werk van Ad de Jong (1953) – voorgedragen door Floris Kruidenberg van 1646, Den Haag. Zowel het autonome werk als de projecten in opdracht kennen een aantrekkelijke, ‘schilderachtige’ beeldtaal door het specifieke gebruik van materiaal en kleur, alsmede door de speelse omgang met ruimte. De jury heeft veel respect voor het mede door De Jong opgezette W139, dat na jaren nog steeds van belang is voor de hedendaagse kunst. Ook is er veel waardering voor alle andere manieren waarmee De Jong zich inzet om het werk van jongere collega’s te promoten.

lees meer

Tentoonstelling en uitreiking
De feestelijke uitreiking van de MK Award 2017 vindt plaats op vrijdag 1 december vanaf 20.00 uur in TENT.

Over de MK Award
De MK Award stimuleert en viert het kunstenaarsschap en wordt mogelijk gemaakt door de kunstwereld zélf: door kunstenaars, verzamelaars, liefhebbers – kortom, iedereen die zich herkent in de visie van Emmo en Karmin. Vanuit passie, enthousiasme en de overtuiging dat kunst essentieel is voor de samenleving. Los van afzonderlijke projecten of en geheel oeuvre focust de prijs op het kunstenaarschap in de breedste zin. Het gaat om de ontwikkeling van de kunsten zelf, maar ook om de positie die de kunstenaar inneemt binnen het artistieke veld en wat hij/zij betekent voor de rest van de samenleving – precies zoals als Emmo en Karmin ook deden in hun MKgalerie. Eerdere winnaars van de MK Award zijn Melanie Bonajo (2013) en Gil&Moti (2015)